ГабровоПоследни новини

Рокади в горския сектор: сменят ръководството на „Северноцентрално държавно предприятие”-Габрово

Георги Костов и Иван Степанов са освободени от постовете си със заповед на служебния министър

Доц. д-р Георги Костов и инж. Иван Степанов са освободени от ръководството на „Северноцентрално държавно предприятие”-Габрово. Това става със заповед на служебния министър на на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, която сменя ръководството на всички държавни предприятия, управляващи горските и ловните стопанства. Костов заемаше поста председател на Управителния съвет на „Северноцентрално държавно предприятие”-Габрово, а Степанов беше един от двамата му членове. От досегашния управленски екип остава единствено инж. Цветелин Миланов, който беше преназначен в последните дни на правителството „Борисов 3“.

Доц. д-р Георги Костов беше зам.-министър на земеделието още в първия кабинет на Бойко Борисов. Малко преди парламентарния вот през април той влезе в управата на държавното горско предприятие, по думите му „като независим представител след проведен конкурс“. Именно в последните дни на кабинета „Борисов 3“ обаче бяха извършени редица назначения в бордовете на държавните предприятия, което предизвика остра реакция от страна на опозицията – заради съмненията, че ГЕРБ бетонират свои хора на ключови постове. Така се стигна и до налагането на мораториум върху въпросните назначения, приет от новоизбраното Народно събрание.

По-рано тази година Георги Костов отново влезе в центъра на общественото внимание около съобщението, че държавата ще изкупи гори от частни собственици за рекордните 2 млн. лв. (двойно повече, отколкото през 2020 г.). Екоактивисти изтъкнаха, че това е идея именно на доц. Костов и се усъмниха в мотивите й (запазване на горските масиви) заради близостта с изборите и влиянието на подобна кампания върху гласоподавателите.

Само преди два дни (на 31 май) от Северноцентралното държавно предприятие оповестиха, че са успели да залесят общо 518 дка нови гори тази пролет. 36 дка нови гори са създадени от ДГС Габрово, а други 43 дка от ДЛС „Росица“ – Севлиево. „Постигнатите до тук резултати представляват добра основа за изпълнението на годишния разчет на СЦДП – Габрово за 2021 г.“, посочиха от ръководството в този момент. Планът предвижда залесяването на нови 3672 дка гори в държавните горски територии на петте области попадащи в обхвата на предприятието – Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград.

Борислав Бончев е новият областен управител на Габрово

Подобни статии

Back to top button