Любопитно

Рейф Файнс – циничният романтик

Трудно е да се даде определение за този актьор – извън обичайните клишета, разбира се. Със сигурност е многопластов актьор и може да се преобрази в много различни и дори напълно противоположни образи – от романтик до истинско чудовище в човешки образ (и определено не говоря за лорд Волдемор!). Не е оценен по достойнство от Академията за филмово изкуство, която незнайно защо още не му е връчила заслужения „Оскар“, но пък е оценен както от публиката, така и от критиката. Изтънчен и противен, привлекателен и отблъскващ, героичен и жесток… това е Рейф Файнс, който не понася да произнасят името му „Ралф“.

Британецът с хипнотизиращ поглед (в добрия или лошия смисъл, според ситуацията) започва кариерата си като истински аристократ – превъплъщавайки се в шекспирови персонажи на сцената на Кралския национален театър в Лондон. Затова и една от първите му роли в киното му приляга „като ръкавица“ и приковава вниманието върху младия актьор – в екранния образ на Хийтклиф от романа на Емили Бронте „Брулени хълмове“. Макар и ярък представител на класическата литература, Хийтклиф със сигурност не е класически герой като шекспировите Ромео или Яго – той е едновременно безумно влюбен като първия, но и изключително жесток като втория. Рейф Файнс успява да улови и придаде неговата полярност, която го прави едновременно привлекателен и отблъскващ.

Хийтклиф се превръща и в първия от поредицата образи на „цинични романтици“, с които британският актьор печели слава и признание. Друг такъв е образът на граф Ласло Алмаши в „Английският пациент“, който му носи номинация за „Оскар“ за главна мъжка роля и го събира за втори път на екрана с Жулиет Бинош след „Брулени хълмове“. На пръв поглед унгарският аристократ е студен, резервиран и изолиран от останалите хора, дори и от най-близките му приятели. В последствие обаче се оказва, че под повърхността му кипи ураган от страст, който не може да бъде спрян от войната, морала и дори неизбежната гибел. Цинични романтици са и героите му от мрачния футуристичен трилър „Странни дни“ и класическата драма по романа на Греъм Грийн „Краят на аферата“ – и двамата са изоставени от любовниците си, търсещи отмъщение… и спасение.

Чаровният англичанин с лекота влиза в образа и на чистото, неподправено зло, далеч от романтичния ореол и нежни чувства. Амон Гьот е чудовищният нацист от „Списъкът на Шиндлер“ – образ, който е поставен под номер 15 в класацията на Американския филмов институт „Най-великите екранни герои и злодеи“. Рейф Файнс е чудовищно добър като злодея Амон Гьот. Ролята трябваше да му донесе заслужен „Оскар“, но си остана само с номинацията – Академията още не е готова да връчи златната статуетка за ролята на злодей от Холокоста (ще го направи две десетилетия по-късно, а носителят на приза ще е Кристоф Валц). Въпреки липсата на признание от академиците ролята на Гьот му отваря пътя към Холивуд. Файнс се възползва от възможностите и се превъплъщава в най-различни образи – шпионин, милиардер, мафиотски бос, гей, сериен убиец, предан съпруг…

Кати Бейтс – безапелационната Ани Уилкс

Подобни статии

Back to top button