ГабровоПоследни новини

Работи се по тунела под Шипка, проектът не е спрян

Възможно е проектът да бъде реализиран на два етапа, така че да има четири ленти за движение, а не само две

Проектът за изграждането на тунел под Шипка не е спрян, по него се работи активно, като темпото дори ще се ускори, за да се наваксат закъсненията. Това увери вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по повод твърденията през последните дни, че проектът е блокиран.

Ако хората, от които зависеше досега изграждането на пътища у нас, имаха същата страст, упоритост и ентусиазъм, както габровци по отношение на тунела под Шипка, страната ни щеше да изглежда по съвсем различен начин. В това ме убедиха многобройните разговори с гражданите от този край, откакто съм министър„, написа във фейсбук страницата си Караджов.

Вицепремиерът уточнява, че за 7 години са построени 23 километра с два малки тунела. „Предстои изграждането на най-сериозното съоръжение – тунелът от 3.2 км. и подходите към него. Тук всички отчуждителни процедури са приключили, има направен ОВОС, има и избран изпълнител“, допълва Караджов.

34% от финансирането ще бъдат по оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, която трябва да бъде одобрена до края на тази година. Останалите средства ще са от държавния бюджет.

Заложеният в договорите срок за изпълнение на обхода на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е 50 месеца – 8 месеца за проектиране и 42 месеца за строителство (общо 4 години и два месеца). „Проектът за тунел на Шипка няма бъде готов в моя мандат като министър. Но с ръка на сърцето мога да гарантирам, че всичко, което зависи от мен, ще бъде направено, за да се реализира мечтата на габровци„, отбелязва Гроздан Караджов.

Относно критиките към големината на тунела (две ленти, а не четири), вицепремиерът отбелязва, че проектът може да се развие на два етапа.  „Сега работим по вече съществуващия план за тунела с една тръба за платната и една аварийна, така че да пуснем максимално бързо трасето в експлоатация. В процеса на строителството ще анализираме внимателно трафика и ако се налага, ще направим проект и ще намерим финансиране за допълнителна тръба към вече изградения тунел“, пояснява ресорният министър.

Подобни статии

Back to top button