Горещи новиниСвят

Повече свобода за ваксинираните в Германия

Те ще бъдат освободени от изисквания като правенето на тест и подлагане на карантина

Ваксинираните в Германия скоро ще възвърнат свободата в действията и придвижването си от периода преди корона вируса и последвалите го ограничения. Промяната в регулацията е заложена в плановете на управляващото мнозинство, а федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан я онагледи с пример от първата фаза: „Всеки, който е ваксиниран, може да отиде в магазина или във фризьорския салон без да си прави тест“. Плановете им се основават на анализ на Института „Роберт Кох”, според който ваксинираните трябва да се освободят от изисквания като тест за корона вирус и карантина.

Анализът на вирусолозите се базира на последните резултати от изследванията, според които рискът от предаване на заразата е изключително нисък при хората, ваксинирани и с двете дози. Здравният министър планира разхлабването на мерките за напълно имунизираните в Германия да стане факт „до няколко седмици”, а въпросът вече се обсъжда с лидерите на федералните провинции. Опозицията подкрепи плана на управляващите, но кога точно ще влязат в сила той, зависи и от отслабването на третата вълна на епидемията в страната, съобщава „Билд ам зонтаг”. Това е и причината за критиката от страна на пациентските организации, които определиха съобщението на здравния министър като „твърде необвързващо”: не са посочени никакви конкретни цифри на заболели и заразоносители, при които третата вълна на пандемията да се смята за приключила. Категорично против облекченията се обявиха единствено популистите от „Алтернатива за Германия”, според които ваксинираните не трябва да имат повече права, тъй като това реално прави имунизацията не доброволна а задължителна.

Снимка: Bundesministerium für Gesundheit

По-конкретни срокове здравният министър представи по отношение на ваксинацията в страната: до края на април 20% от населението трябва да бъде имунизирано срещу корона вирус с първа доза от съответния препарат. През първото тримесечие на годината процесът протече твърде малко и бяха ваксинирани едва около 10% – сега обаче с включването на личните лекари и доставката на повече ваксини цифрата ще се удвои за месец, обеща Шпан. Берлин отчете вече 700 000 ваксинирани (близо половината с две доза), като по време на великденските празници в мегаполиса са извършени няколко хиляди допълнителни за хората над 60 години с препарата на „Астра Зенека”. Берлинчани очевидно не са се повлияли от имиджовите проблеми на оксфордската ваксина и се вслушват в съветите на вирусолозите, отчитат от берлинската управа.

 

Новият ваксинационен план на Германия: какво предстои?

Подобни статии

Back to top button