БългарияПоследни новини

Огромни опашки от желаещи да гласуват българи в Берлин

Часове наред сънародниците ни чакат търпеливо, а причина е изключителната активност

Часове наред българите в Берлин чакат на огромни опашки, за да упражнят правото си на глас. Причината за това обаче не е лоша организация – напротив, въпреки засилените хигиенни мерки в условията на пандемия самата процедура отнема обичайните няколко минути. Причината се оказа изключителната избирателна активност на българите в германската столица.

В посолството са разкрити три секции, а четвъртата е в Българския културен институт. Въпреки това броят на желаещите гласоподаватели очевидно надхвърли очакванията, като още преди обяд около сградата на Посолството се извиха опашки, продължаващи и по съседните улици.

Пред всяка от избирателните секции има по две опашки – едната за регистриралите се предварително онлайн и втора за тези, решили да гласуват в последствие. Втората група се оказа значително по-многобройна, въпреки че и тези с предварителна регистрация трябваше да чакат минимум по два часа. Така поне в Берлин се сбъднаха прогнозите на социолозите, че в крайна сметка решилите да гласуват в чужбина българи ще са значително повече от подадените за разкриване на изборни секции заявления (които също бяха рекорден брой).

Сънародниците ни обаче търпеливо изчакват часове, шегувайки се, че е трябвало да си вземат храна и вода като провизии, за да „упражнят народната любов”. По-паметливите пък правиха сравнение с вота предишни години, като изводите бяха, че такава масовост досега не се е случвало.

Гласувай! Ако не „ЗА”, то поне твърдо „ПРОТИВ”

Подобни статии

Back to top button