ГабровоПоследни новини

Обвиненият в подкупи горски инспектор от Габрово се изправя пред съда на 23 август

Според обвинителния акт 45-годишният служител предупреждавал дърводобивни фирми за предстоящи проверки

Вече е ясна датата, на която горския инспектор, обвинен в приемане на подкупи и престъпления по служба, ще застане пред Окръжния съд в Габрово.  На 23 август ще бъде първото заседание по делото срещу 45-годишният обвиняем,  на длъжност „главен специалист – горски инспектор“ към Регионалната дирекция по горите във Велико Търново.

Само преди дни Цвета Димова, пресаташе на Апелативната прокуратура във Велико Търново, съобщи официално, че срещу инспектора има три обвинения – за приемане на подкупи и престъпления по служба. Повдигнато му е обвинение, че в периода от 15 април 2016 г. до 17 октомври 2019 г., в качеството си на длъжностно лице „поискал и приемал дарове – парични суми и вещи на обща стойност 4 271 лева…  от физически и юридически лица, занимаващи се с дърводобив, експедиция и производство. Посочените незаконни облаги обвиняемият получавал от представители на обекти за складиране, преработка и/или търговия с дървесина, които проверявал“. Обвинен е,  че е нарушавал служебните си задължения, според които е трябвало да контролира дейността им, а за допуснатите нарушения да им съставя констативни протоколи и актове. Той обаче пропускал да го прави, твърди обвинението.

Второто обвинение на горския инспектор е, че за периода от  януари 2017 г. до 30 септември 2019 г. „в качеството си на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения, като не извършвал проверки в обекти на две търговски дружества, не отстранил нарушения при движението на добита дървесина и воденето на електронните дневници за тези обекти. Чрез престъпно нарушаване на служебните си задължения, обвиняемият предварително съобщавал на посочените фирми за предстояща проверка в обекта и ги предпазвал от проверки на негови колеги и по този начин осигурявал възможност за неправомерното им облагодетелстване от държавни и частни горски територии.“

А третото обвинение, по които ще отговаря обвиняемият е, че за периода 26 юли 2019 г. – 14 октомври 2019 г., в качеството си на длъжностно лице „съобщавал на работещи в няколко конкретни фирми информация, свързана с предстоящи проверки от длъжностни лица на Изпълнителна агенция по горите-София във връзка с дейността им по Закона за горите и по Закона за лова и опазване на дивеча, която информация му е известна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна“.

Ще припомним, че в края на октомври 2019 г. от ОД на МВР-Габрово съобщиха за  специализирана полицейска операция за противодействие на икономическата престъпност, при която били събрани достатъчно данни по случая. При претърсване в жилището на инспектора били иззети уличаващи го веществени доказателства и пари.

Рокади в горския сектор: сменят ръководството на „Северноцентрално държавно предприятие”-Габрово

Подобни статии

Back to top button