Любопитно

Нийл Джордан – ирландският майстор със световен принос

Далеч преди ерата на „Здрач” той създаде един от най-красивите и емоционални филми с легендарните кръвопийци

Нийл Джордан е роден в Ирландия и това е ясно за всеки, гледал негови филми – вече независимата държава е арена на действие в по-голямата част от творчеството му, а процесите, съпътстващи борбата й за независимост, са неизменна част от сюжета. Преди да навлезе в света на киното Джордан получава признание от литературния свят – през 1976 публикува сборника разкази Нощ в Тунис”, за който печели годишната литературна награда на “Гардиън”, а четири години по-късно излиза романът му „Миналото”. Именно талантът му на писател го отвежда на снимачната площадка на „Ескалибур”, където е поканен за сценариен консултант. На следващата година Джордан дебютира в света на киното с филма си „Ангел”, от който започва сътрудничеството му с актьора Стивън Риа. Мрачният криминален сюжет с политически привкус е основата, на която по-късно Джордан ще създаде един от най-добрите си филми. Следва фройдиският поглед върху приказката за Червената шапчица „Компания на вълци”, в който режисьорът показва различна страна на потенциала си. Третият му филм „Мона Лиза” (1986) е билетът му за слава извън пределите на родината – суровата история за невъзможната любов между бивш затворник и луксозна чернокожа проститутка печели одобрението на критиката, като получава номинации за „Златен глобус” и БАФТА. Ирландският кино ас набира скорост и популярност с комерсиалните хитови комедии „Бодростта на духовете” и „Ние не сме ангели”, в които участват звезди от ранга на Питър О`Тул, Робърт де Ниро, Шон Пен, Лиъм Нийсън, Деми Мур… През 1991 излиза хладно посрещнатият от критиката, но близък до сърцето му „Чудото”. Но ако до този момент Джордан е известен просто като талантлив сценарист и режисьор, още на следващата година идва истинското признание и световна слава.

„Играчка-плачка” е замислен като малък проект, който ще допадне на избрана аудитория. Джордан пише сценария му още през 1982, но филмът се появява на бял свят цяло десетилетие по-късно. Бюджетът му е едва 3,6 млн. долара, което е нищожна сума за Холивуд, липсва и разпространител отвъд Океана, скандалните теми в сюжета предвещават по-скоро отхвърляне и провал… Резултатът е шокиращ – „Оскар” за оригинален сценарий и още 5 номинации за най-желаната статуетка в Света на киното. Признанието от Академията за филмово изкуство е изненадващо, предвид консервативните възгледи на членовете й и традиционното „пропускане” на филми-събития. Но истинският успех е сред публиката, която се оказва въвлечена в необичаен разказ с неочаквани сюжетни завои. „Играчка-плачка” може да бъде преразказан, но не и категоризиран – началото е политически трилър, трансформиран в романтична драма, мистерия, екшън, дори комедия… Вплетени са чувствителни за обществото теми като тероризъм, транссексуалност, национализъм, расизъм. Необичайната комбинация е повече от успешна и предоставя пълна свобода на режисьора за избор на бъдещите му проекти.

Далеч преди ерата на „Здрач” Нийл Джордън създава един от най-красивите и емоционални филми с легендарните кръвопийци – „Интервю с вампир”. И докато плеядата звезди от ранга на Том Круз, Брад Пит, Антонио Бандерас и Крисчън Слейтър радват окото на публиката, режисьорът дава достатъчно свобода на авторката Ан Райс да пренесе сложната същност на персонажите от книгата си във филма. Именно това е и едно от големите достойнства на лентата, която бързо се превръща в неокласика. В следващите си проекти Джордан отново се „завръща” в родината си – „Майкъл Колинс” и „Малкият касапин” са посветени на борбата за независимост от Обединеното кралство и за самото детство на режисьора. Следва вече традиционният за стила му завой към холивудските сюжети и стандарти – страховитият трилър „Видението” с Анет Бенинг и Робърт Дауни Джуниър, романтичната драма по романа на Греъм Грийн „Краят на аферата” с Джулиън Мур и Рейф Файнс, римейкът на френското криминале „Доблестният крадец” с Ник Нолти… „Закуска на Плутон” от 2005 отново забърква „коктейл” от познатите теми на „Играчка -плачка”, а сред следващите му достижения са „Ондин” с Колин Фарел и „Византия“ със Сърша Ронан. Джордан насочи вниманието си и към малкия екран, създавайки историческия сериал „Борджиите” с безупречния Джеръми Айрънс.

Подобни статии

Back to top button