Последни новиниСвят

Локдаун в Германия за Нова година

От другата седмица слизат в сила нови ограничения в контактите

Нови ограничения в контактите ще влязат в сила малко преди Нова година в Германия, а дискотеките и баровете затварят врати. Причина за това е бързото разпространение на новия щам Омикрон, който е и значително по-заразен. Мерките бяха лансирани от института „Роберт Кох” и получиха „зелена светлина” по време на срещата между централното правителство и федералните провинции. Новото е, че те засягат ваксинираните и преболедувалите КОВИД-19, които до този момент имаха значително по-голяма свобода на движение и контакти.

ДО 10 ДУШИ

Така от 28 декември (следващият вторник) се позволяват частни събирания от максимум 10 души, като не се броят децата до 14-годишна възраст. Ако сред тях обаче има неваксиниран, броят се намалява още – членовете на едно домакинство плюс максимум двама души от друго такова.

ЗАВЕДЕНИЯ И СПОРТНИ СЪБИТИЯ

Клубовете и дискотеките на закрито ще затворят врати за посетители, а спортни срещи ще могат да се провеждат единствено без публика. Ресторантите и баровете остават достъпни само по правилата 2G и 3G: ваксинирани, преболедували или тествани.

АКТИВНА ВАКСИНАЦИЯ

Правителството и местните власти ще работят активно за ускоряване на ваксинацията – целта е до края на януари да бъдат извършени още 30 млн. имунизации (първа, втора и бустерна доза). Затова и ваксинационните центрове ще работят без почивка по празниците.

НОВИЯТ ПРЕМИЕР

„Петата вълна на корона вируса вече се задава”, предупреди новият премиер на Германия Олаф Шулц в изявлението си след срещата. Именно затова сега се предприемат подобни мерки, които ще влязат в сила след Коледа, за да могат все пак семействата да празнуват заедно.

ВИРУСОЛОЗИТЕ

Ограничаването на контактите беше поискано от института „Роберт Кох” преди срещата на Олаф и регионалните лидери. Причината – бързото разпространение и висока заразност на новия щам Омикрон. Вирусолозите увеличиха нивата на риск от инфекция: „много висок” за неваксинираните, „висок” за ваксинираните с две дози и преболедувалите и „умерен” за тези с бустерна доза.

 

Нови ограничения в Германия – правилото 2G влиза повсеместно

Подобни статии

Back to top button