Последни новиниСвят

Германия възобновява ваксинацията с „Астра Зенека”

Още в петък се подновява имунизацията в цялата страна, обяви здравният министър

Масовата ваксинация с „Астра Зенека” в Германия се възобновява от петък, 19 март. Решението обяви здравният министър Йенс Шпан непосредствено след представянето на резултатите от новото проучване на Европейската агенция по лекарствата относно свойствата на препарата. Според заключенията ваксината на „Астра Зенека” е безопасна, не предизвиква увеличен риск от кръвни съсиреци, а ползите от нея значително надвишават всички възможни рискове.

Именно министър Шпан разпореди временното прекратяване на ваксинацията с този препарат в понеделник, а причина за това станаха няколко смъртни случая в следствие на тромбози, за които се твърдеше, че са следствие от ваксинация с „Астра Зенека”. Решението му предизвика поредица от остри критики, като дори се поиска официално оставката му. Самият той обеща, че процесът ще бъде възобновен веднага след произнасяне на положителна оценка от страна на Европейската агенция по лекарствата. „Събитията“, довели до спирането, в бъдеще ще бъдат включени като допълнение към информационната листовка, защити позицията си Шпан, визирайки решението от днес да се добави в брошурата предупреждение за риска от образуване на съсиреци.

Незабавен рестарт на ваксинацията с „Астра Зенека” беше обявен още във Франция, Италия, Кипър, Латвия, Литва и България. Испания ще възобнови процеса следващата седмица, а Ирландия ще вземе решение по въпроса в петък.

И Германия спря временно ваксинацията с „Астра Зенека” (ОБНОВЕНА)

Подобни статии

Back to top button