Последни новиниСвят

Германия в очакване да „паднат“ маските

Политически разнобой относно мерките - кой ще определи правилата?

Заразата отстъпва

Броят на новозаразените от КОВИД-19 в Германия продължава да пада и все повече се говори за отмяна на задължителното носене на маски. По данни на института „Роберт Кох“ в сряда броят на новите инфекции е едва 1455, което е двойно по-малко спрямо броя им седмица по-рано.  По този начин индексът намалява до 13,2 и тенденцията е спадът да се запази – което води до поетапно отпадане на редица ограничителни мерки.

Оптимизъм за „падането“ на маските

Снимка: Unsplash

Така въпросът за „падането“ на маските вече се обсъжда не само сред обществото, но и от политиците, от които зависи крайното решение. Здравният министър Йенс Шпан подсили оптимизма, като коментира, че „при намаляващия брой на заразените трябва да се пристъпи към облекчаване: като първа стъпка е отпадането на изискването за носене на маски на открито“. Вицепрезидентът на Бендестага и депутат от Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки пък настоя за бързо премахване на въпросното изискване генерално. „Ако честотата падне трайно под 35 на всеки 100 000 души, държавата не може повече да ограничава правата на гражданите. Следователно задължението да се носи предпазна маска също трябва да бъде премахнато“, обясни той, като призова за повече лична отговорност в предпазните мерки, а не „спускане на изисквания отгоре“. Съпартийците му пък предупредиха, че ако политиците не отменят въпросното изискване, ще го направят административните съдилища.

Предпазливост и поетапност

Правосъдният министър Кристин Ламбрехт обаче призова за предпазливо облекчаване на режима – в зависимост от нивото на зараза в съответния регион. По думите й това трябва да решат лидерите на федералните провинции с оглед актуалната ситуация, като се обърне специално внимание на училищата. „В Северен Рейн-Вестфалия задължителното носене на маска на открито може да бъде отменено, но в закрити помещения остава в сила“, обяви в отговор регионалният премиер Армин Лашет (ХДС). „Никой не иска четвърта вълна. Трябва да направим всичко възможно, за да я избегнем!“, мотивира се той.

Ситуацията в момента

Въпросът къде да се носят предпазни маски и от какъв тип трябва да бъдат, е решение на федералните провинции. Т.нар. „аварийна спирачка“ наложи еднакви предпазни мерки в цялата страна за няколко седмици, но тя спира да действа, когато броят на заразените падне под 100 на всеки 100 000 души и скоро ще бъде напълно отменена. Затова и различните провинции действат с различни мерки: в Северен Рейн-Вестфалия например,отпадна изискването за носене на маска на детските площадки, но в Кьолн то е в сила за всички места на открито, където не може да се спазва достатъчна дистанция. Повсеместно пък е в сила правилото да се носи медицински маски в градския транспорт и при посещението на търговски обекти.

Германците предпочитат да носят маски и след края на пандемията

Подобни статии

Back to top button