Без категория

Дете шофира бус в Габрово – глоба 100 лева!

Клипът със 6-годишния „шофьор” се появи миналата есен, сега съдът потвърди наказанието

Преди осем месеца, на 9 ноември 2023 г. , зрителите и читателите на национални медии видяха клип, който показваше как дете върти волан и шофира по улиците в Габрово микробус. Оказа се, че клипът е заснет от човека, предоставил управлението на колата на малолетния малчуган – син на негови близки и впоследствие качен в социалната мрежа. Появиха се твърдения, че той е диджей на известен габровски рап певец, но категорично установения факт беше, че детето е само на 6 години и че шофира буса в габровския квартал Недевци, по ул. Рачев кладенец. В клипа се чуваше как малкия е окуражаван да върти волана между паркирани коли с многократно „Браво!”.

По-късно се появи информация, че всичко е изяснено от габровската полиция, установен е мъжът, предоставил управлението на фирмения бус – 36-годишния К. Б., снети са му обяснения и вече е наказан. Акт и временно прекратена регистрация на микробуса „Пежо” бе отговорът на контролните органи за безразсъдното предоставяне управлението на колата на 6-годишното дете.  Според закона „собственик, длъжностно лице или водач”, който „допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което не е правоспособен водач…” се наказва с глоба от 100 до 300 лв. В случая К. Б. е бил наказан с глоба от 100 лева – минималния размер.Той обаче решил да провери какво мисли съдът за това наказателно постановление и подписал жалба до Районния съд в Габрово.

Решението стана ясно на 31 май т. г. В него ясно е записано, че съдът потвърждава наказателното постановление от полицията като правилно и законосъобразно.

Това решение не е окончателно – наказаният има право, по закон, да го обжалва пред Административния съд в Габрово в 14-дневен срок.

Back to top button