ГабровоПоследни новини

Ден против тормоза в училище отбелязват в ОУ „Ран Босилек“- Габрово

Агресията не е решение! „Да бъдем силни в доброто“, е мотото на габровските ученици в Деня на розовата фланелка

На 24 февруари 2021 г., ученици и учители от училище „Ран Босилек“ в Габрово ще отправят своето послание за толерантност и доброта с редица инициативи – часове, посветени на превенция срещу тормоза в училище, приказки за доброто, табла, презентации и украси на класните стаи, с които напомнят, че агресията не е решение и да бъдеш силен в доброто е лесно изпълнимо предизвикателство за всеки човек.

Ще припомним, че всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Под това мото ежегодно в десетки страни се организира „Ден за борба с тормоза в училище“. На този ден участниците в проявите носят розово, за да изразят своята позиция на неприемане на тормоза. Всичко започва в Канада  през 2007 година. Двама деветокласници от провинция Нова Скотия застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички момчета в тяхното училище. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. Инициативата бързо става популярна и хиляди училища в цял свят отбелязват деня на розовата фланелка, която става израз на нетолерирането на агресията и грубостта в отношенията в училищата.

В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чийто училищен календар той е традиция. Така и учениците на ОУ “Ран Босилек“ за поредна година се присъединяват към гласа на милионите други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви. „Смисълът на този ден е, казвайки “НЕ” на тормоза и насилието, да поощрим подкрепящото поведение, позитивната нагласа и малките мили жестове един към друг“, съобщиха от ръководството на училището.

Подобни статии

Back to top button