ГабровоГорещи новини

Англичанка от Тревненско си монтира паник бутон в косата

Заплашвана, бита и едва оживяла след опит за убийство, жената живее в страх от години, защото осъденият насилник е в неизвестност

Петдесет и три годишната  англичанка Т. М., която има имот в тревненското село Дървари, си монтира паник бутон в косата, опаса къщата си с камери и потърси защита от съда, за да се спаси от бившия си партньор. Преди три години той се опита да я убие. По-късно беше съден  задочно, защото се укри по време на досъдебното производство и до момента е в неизвестност.

Началото на историята е далеч назад в годините, още от 2006-та, когато жената се сближила с  бившия военен Л. Т. Д. Р., също британски гражданин. През 2014 год. двамата решили да се преместят да живеят в България. Но започнали и скандали помежду им, мъжът налитал на физическа разправа, идвал и си отивал и накрая се разделили. Въпреки това той не спирал да търси бившата си приятелка.

Междувременно Т. М. купила имот в тревненското село Дървари и започнала да отглежда там коне и кучета. Помагала й друга нейна сънародничка. Точно тя позвънила на 25 юни 2021 г. на спешния телефон 112 и обяснила, че работодателката  й е нападната от бившия си приятел. Изплашената работничка допълнила, че мъжът завързал въже около шията на шефката й, качил я против волята ѝ в джип „Гранд Чероки“ и се отправил в неизвестна посока.  Полицейски екипи се отзовали веднага на сигнала и около 30 минути по-късно в гориста местност край селото установили паркиран джипа. На 200 метра навътре в гората полицаите забелязали, че мъжът нанася удари с дърво по главата на жената. Извършителят бил задържан незабавно. Пострадалата била откарана в болницата с хематоми в областта на шията, охлузвания и синини.

Разследването установи точните факти, а на 10 октомври 2023 г. габровският Окръжен съд приключи случая на първа инстанция. За трите си престъпления срещу Т. М. – за закана с убийство, отвличане и опит за убийство, 58-годишният насилник получи 13 години затвор при първоначален строг режим. Той обаче не чу присъдата си лично, защото от две години бе в неизвестност и не се явяваше на делата си. Движеше ги адвокатът му.

Пак адвокатът обжалва присъдата пред великотърновския Апелативен съд с мотива, че присъдата почивала само на предположения. Защитникът твърдял, че експертизите по делото доказвали „много високото интелигентно ниво на подсъдимия” и че „бил с нисък праг на сдържаност, посттравматичен стрес и невъзможност за сдържане на постъпките”. Адвокатът искал или отмяна на присъдата и оневиняване на подзащитния му, или изменението й в по-лека.

На 14 май т. г. по случая се произнесе и втората инстанция – великотърновският Апелативен съд, отново в отсъствие на подсъдимия. Апелативните съдии изцяло потвърдиха решението на габровските си колеги. В допълнение постановиха подсъдимият да плати 4500 лв. адвокатски хонорар за това обжалване.

 

Шамари и счупени очила след заповед за защита от домашно насилие

 

Подобни статии

Back to top button