Любопитно

„12 маймунки” на 25 години – мрак и оптимизъм за бъдещето ни

Филмът е предупреждение за последиците след самия Апокалипсис

25 години след премиерата си филмът на Тери Гилиъм „12 маймунки” е повече от актуален днес, във времето на глобална пандемия. Във фантастичния трилър зверовете отново бродят на свобода по земята, докато оцелелите от смъртоносен вирус хора са принудени да живеят в изолация под земята. В нашето съвремие ситуацията е сходна – въпреки че мечки и лъвове все още не бродят по заснежените улици, а ние все пак виждаме дневна светлина… Филмът е и мрачно предупреждение за последиците след самия Апокалипсис – колабирала човешка цивилизация въпреки технологичния прогрес, в която хората са изолирани не просто физически, но емоционално. „Обичам музиката на 20-ти век! Обичам този въздух! Обичам да дишам този въздух!“, крещи в един момент главният герой Джеймс Коул, завърнал се в `90-те.

Сюжетът е вдъхновен от късометражния филм „La Jetée” от 1962, вплетени са и елементи (включително кадри) от шедьовъра на Хичкок „Vertigo”. Общото с 26-минутната френска лента е пътуващият във времето и световния апокалипсис – но извън тази линия „прочитът” е напълно различен. Въпреки конфликтите си с Тери Гилиъм при предишната им съвместна работа, продуцентите на Universal смятат, че той е перфектният избор за режисьор на подобен сюжет след работата му по „Бразилия” и „Бандити във времето”. Самият той признава, че никога не е гледал френския вдъхновител на сюжета, за да изгради различна визия. Това е едва вторият негов филм, в който Гилиъм не е автор и на сценария – по думите му просто е бил омагьосан от написаното от Дейвид и Джанет Пийпълс. „Харесвам „накъсаните” истории – в които действието не е последователно и кристално ясно. А този филм е не просто една история – разкрива една световна трагедия, но също така е разказ за смъртта и възкресението, втория шанс и дори любовна история. Това не е типичен холивудски филм и той изисква нещо и от самата публика”, обяснява Гилиъм.

Този път Тери Гилиъм няма обичайните бюджетни пререкания с продуцентите от Universal – студиото плаща 1 млн. долара само за сценария, а за ролите са ангажирани звезди от А-листата на Холивуд. Дори когато бюджетът набъбва до близо 30 млн. долара, разходите не са проблем – и доказателство за това са приходите от над 168 млн. долара в световен мащаб.

Брус Уилис е спорен избор за главната роля: и той, и екипът се опасяват, че не може да избяга лесно от емблематичния си образ от „Умирай трудно”. Режисьорът настоява ролята да поеме Джеф Бриджис, с когото работят заедно в „Кралят на рибарите”, но студиото иска по-голяма звезда – спрягат се имената на Робърт Де Ниро, Никалъс Кейдж и Силвестър Сталоун.  В крайна сметка Брус Уилис получава своя шанс, но и списък от клишета, които трябва да избягва, докато пресъздава героя си Джеймс Коул. Самият той предлага да обръсне главата си, за да се доближи още повече до образа и се отказва от обичайния си звезден хонорар.

С този филм Брад Пит прави първата си заявка за сериозен актьор, като печели „Златен глобус” и получава номинация за „Оскар”. Основният му конкурент за ролята е Джони Деп, но в крайна сметка студиото избира Пит. Самият той се опитва да избяга от образа си на екранен съблазнител и секссимвол – а ролята на психичноболен (и дори кривоглед!) млад мъж е отлична възможност. За целта прекарва няколко седмици в истинско психиатрично отделение, а режисьорът Гилиъм успява да направи изпълнението му още по-невротично и маниакално, като просто му забранява да пуши на снимачната площадка. Пит използва наученото за тази роля в създаването на друг култов образ – героят му от „Боен клуб”.

Лудницата, в която попада героят на Брус Уилис, е небезизвестният затвор във Филаделфия, чийто обитател е бил легендарният мафиотски бос Ал Капоне. Затворът функционира близо век и половина – от 1829 до 1971 г., след което е превърнат в музей. А музиката, която е емблематична за филма, е вдъхновена от аржентинско танго.

https://www.youtube.com/watch?v=a5hK7xlArrg&list=PLxBolIx2d8m4sAEpJOyP7_u0cmYnStGTa&index=8&ab_channel=MarioSoundtrack24

Подобни статии

Back to top button